Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Amerikaanse villa in de Vlaamse natuur

waar: Korbeek-Dijle
bewoner(s): Hilde, haar man en 2 kinderen
soort huis: villa
trefwoorden: wit, zwart

Scandinavische bouwmethode

Hildes woning is een massief houten woning in Amerikaanse stijl. Het verschil met een woning in houtskeletbouw is groot. In Hildes woning zijn alle binnenmuren van massief hout uit Scandinavië. “Door de koude groeien de bomen er trager waardoor hun jaarringen dichter bij elkaar staan en het hout van betere kwaliteit is.” Het huis combineert een traditioneel Scandinavische bouwmethode met de esthetiek van de Amerikaanse huizen op Long Island. Typisch voor deze stijl is de symmetrische opbouw, de simpele geometrische vorm, de centrale hal en de shutters voor de ramen.

Trappenhal als blikvanger

De centrale trappenhal is zonder meer dé blikvanger van de woning. “Voor dat wow-effect wilde ik ze per se”, zegt Hilde. De trappenhal vertrekt in de kelder en loopt helemaal tot de tweede verdieping. Ze verdeelt het huis in twee helften. Op de benedenverdieping is er links een grote leefkeuken en rechts een leefruimte. In de keuken wordt de minimalistische uitwerking gecombineerd met warme kleuren. Kastenwanden van gezandstraalde eik zorgen voor voldoende opbergruimte. Op de vloer ligt een combinatie van Henegouwse blauwsteen en parket. Het is de enige plaats in huis waar niet alleen parket ligt.

Maximaal genieten

De woonkamer bereik je langs de schuifdeuren. Hier zorgen de klassieke haard, de zwartgeverfde muren en de witte plafondbalken – een ander typisch kenmerk van een massief houten huis – voor een gezellige sfeer. Fossielen vormen nagenoeg de enige decoratie, Hildes man is verzamelaar. Nog een set schuifdeuren komen uit op het terras (in Jatoba). “Omdat de omgeving zo mooi is, heb ik aan de achterkant van het huis de kleinhouten in de ramen laten weghalen zodat er veel meer ‘buiten’ naar binnen kan komen. Het uitzicht is te mooi om weg te stoppen.” Het is ook de reden waarom het terras op de eerste verdieping geen balustrade heeft. Van de natuurlijke omgeving wordt hier maximaal genoten.

Amerikaanse vlag

De eerste verdieping is het exclusieve terrein van Hilde en haar echtgenoot. Een dressing in Louvre-stijl leidt naar de master bedroom die uitkomt op een badkamer. Op maat gemaakte wandmeubels in zwartgeverfde gezandstraalde eik bieden ruimte voor handdoeken. Achter de spiegelwand zijn een inloopdouche en een kleine cedersauna, een wens van Hildes echtgenoot. Hilde heeft zichzelf de beste plek van het huis gegeven: vanuit haar kantoor is het uitzicht schitterend. Ook nog op de eerste verdieping: een logeerkamer en een wasruimte. De verdieping erboven is het domein van de kinderen. De twee kinderen van het gezin, 14 en 15, hebben er elk hun eigen vleugel: een grote kamer (35 vierkante meter) met kleine badkamer. In de kamer van de zoon, die in Amerika werd geboren, hangt de Amerikaanse vlag aan de muur: een ode aan een land waar ze mooie huizen kunnen bouwen.

Bron: Stijlvol Wonen mei/juni 2014 | Fotografie Tim Van de Velde| Tekst Filip Clarisse