Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Een klein kustappartement in Knokke

waar: Knokke
bewoner(s): Paul en Kimom
soort huis: Appartement
woonoppervlakte: 30 m2
trefwoorden: design

Dertig vierkante meter

De afmetingen van het terras gaven de doorslag voor Paul en Kimom om hun appartement in Knokke te kopen. Het terras is even groot als het hele appartement: dertig vierkante meter. Paul Vanrunxt van Villabouw Oscar V, vertelt: “We komen heel graag aan de kust en zochten al langer naar een geschikt appartement. Maar we wilden ook graag een groot terras en dat is niet zo gemakkelijk te vinden. Toen we dit appartement zagen, waren we direct verkocht. Al moest er wel veel aan het appartement zelf gebeuren. Als je op dertig vierkante meter alle luxe en comfort wilt, moet je slim gaan indelen.”

Licht en ruimte

Paul pakte de verbouwing rigoureus aan. Allereerst gingen de oude ramen eruit om te worden vervangen door kamerhoge ramen en openslaande deuren die toegang geven tot het terras. Daardoor kreeg de ruimte direct een lichte en open uitstraling. Daarna lag de uitdaging in het creëren van zo veel mogelijk bergruimte op de beperkte oppervlakte. In de entree plaatste Paul drie hoge kasten die niet alleen dienen als vestiaire, maar die ook de verwarmingsketel verbergen. “Alles in het appartement is vernieuwd”, aldus Paul. “In feite zijn alleen de buitenmuren blijven staan.”

Indeling

Aan de rechterzijde van de hal ligt de badkamer met toilet en een ruime inloopdouche met een douchewand van zwart gefumeerd glas. Aan de andere kant vinden we de doordacht ingerichte leefruimte. Er is geen aparte slaapkamer, maar Paul heeft het bed in een alkoof: “Het heeft daardoor wel iets weg van een scheepskooi.”

Een boom van 6 meter

Het meest opvallende object in de leefruimte is de eikenhouten eettafel. Paul: “Om visueel een ruimtelijk effect te krijgen, wilde ik de tafel laten doorlopen tot op het terras. We hebben heel lang moeten zoeken, maar uiteindelijk hebben we een zes meter lang tafelblad gevonden dat volledig uit één boom was gemaakt. Daarvan hebben we twee tafels gemaakt die identiek zijn: een voor binnen, en een voor op het terras. Zo lijkt het alsof er een tafel van zes meter staat, waardoor de ruimte optisch veel groter wordt dan ze in werkelijkheid is.” De tafel binnen biedt plaats aan minimaal vier personen, buiten kunnen gemakkelijk acht tot tien personen zitten.

Naadloos wit

Deze tafel vormt ook de scheiding tussen keuken en zithoek. De keuken is nagenoeg naadloos wit, zonder onderbrekingen van apparatuur of handgrepen. Paul koos ervoor om de deurtjes iets hoger te maken dan het aanrechtblad waardoor het keukenblok de uitstraling krijgt van een dressoirkast. Een effect dat wordt versterkt door de lange plank die als bergruimte voor serviesgoed dient en dus niet alleen functioneel, maar ook decoratief is. Alle keukenapparatuur is zo veel mogelijk weggewerkt.

Veel bergruimte

Aan de andere kant van de eettafel bevindt zich het zitgedeelte dat dezelfde strakke witte uitstraling heeft, maar veel sfeer biedt dankzij de comfortabele bank en de open haard. “Deze EcoSmart-haard werkt op biobrandstof”, aldus Paul. “Het grote voordeel daarvan is dat je geen afvoer nodig hebt. Daardoor konden we de ruimte naast en boven de haard volledig gebruiken als kastruimte en om de tv uit het zicht te houden. Dezelfde kasten zijn doorgetrokken tot in de slaapruimte die direct naast de woonkamer ligt. Zo heb je ook boven je bed heel veel bergruimte, zonder dat je de indruk krijgt dat je tegen kasten aan kijkt. Onder het bed zit ook nog een lade waarin twee matrassen zijn opgeborgen. Al met al biedt deze kleine studio dus gemakkelijk ruimte aan vier personen.”

Bron: Stijlvol Wonen mei/juni 2014 | Fotografie Sarah Van Hove| Tekst Sylvia Emonts