Binnenkijken in een hedendaagse, rieten villa
Passie voor architectuur
Bouwen zit Lidwien in het bloed. “Kijk hoe mooi”, wijst ze richting een groot koffietafelboek met foto’s van strak belijnde panden. “Hoe maak je een uniform geheel van mens, stenen en omgeving? Hoe breng je wonen terug tot de essentie? Dit soort vragen zijn leidend wanneer ik ontwerp.” Met partner Hans bouwde ze al eerder een eigen onderkomen in België. In het Nederlandse Blaricum bleek de uitdaging door het beschermd dorpsgezicht beduidend groter. Zo diende het dak tot en met de eerste verdieping te reiken om hoogbouw in dit bosrijke gebied te voorkomen. Met hulp van een architect dook Lidwien een spannend traject in, waarbij ze haar architectonische eisen knap wist te vervlechten met de lokale voorschriften.
Aandacht voor alles
“The details are not the details. They make the design.” Deze bekende quote van Charles Eames gaat hier zeker op. Een frameloos raam versterkt de connectie tussen binnen en buiten, het plafond loopt op dezelfde hoogte door naar het overdekte terras waardoor de eenheid wordt versterkt. Traptreden zijn zwevend en worden zijlings belicht door ingebouwde lampen. De brede taatsdeuren met verfijnde vloerscharnier lijken – net als de voordeur – los in de ruimte te hangen. Petersen Kolumba bakstenen type K51 sieren de gevels. Toen in de fabriek bleek dat er geen voegsel meer werd gemaakt in dezelfde leemkleur, maakte de directie een uitzondering voor Lidwien. Design valt of staat immers met perfectie.
Less is more
Ook als het gaat om de keuze voor meubels, omarmt Lidwien de kunst van het weglaten. “Door de jaren heen blijven de beste stukken over. Zoals onze tijdloze bank Groundpiece en de leren fauteuils van Flexform. Ik houd van open ruimtes en zichtlijnen. Daarom heb ik geen hanglampen in huis, maar alleen dimbare spots van Modular en Kreon. Zo maakt alles deel uit van een groter, uniform geheel waarin ik me thuis voel.”
Bron: Stijlvol wonen maart 2018 | Tekst Lotje Deinum | Fotografie Denise Keus