Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Designupdate Milaan

Ventura Centrale

Onder het spoor vlakbij centraal station vind je elk jaar verschillende presentaties van jonge ontwerpers, maar ook collectieven van gevestigde namen. Wij waren onder de indruk van de presentatie _Paper & Light van de Japanse origami artiest Tomoko Fuse en Italiaanse ontwerper Denis Guidone. Iets verderop zat het restaurant The Diner (links), dat architect David Rockwell inrichtte om 25 jaar Surface, een Amerikaans online magazine, te vieren. Hij herinterpreteerde de iconische, Amerikaanse wegrestaurants.

Eerbetoon aan Lina Bo Bardi

Bij Nulifar maakten we kennis met de ontwerpen van de Italiaanse architect Lina Bo Bardi, die samen met haar man naar Brazilië verhuisde en veel invloed heeft gehad op de Braziliaanse architectuur. De inmiddels overleden architect ontwierp niet alleen gebouwen, maar ook veel producten. Tijdens de designweek werden deze producten tentoongesteld in de industriële Nulifar Depot. In de expositie, die Nina Yashar samenstelde, staan Bo Bardi haar ontwerpen voor Studio d’Arte Palma uit 1948 tot 1951 centraal.

Misty mysterieus

Dimore is een must tijdens Milan Design Week. Het ontwerpersduo pakt elk jaar weer groots uit met verschillende presentaties in het Brera design district in Milaan. Er stond een rij van onderaan de trap tot de ingang op de tweede verdieping, maar de installatie Perfettamente Imperfetto van Andrea Ferrari was het wachten waard. In kunstzinnige, conceptuele ruimtes werden objecten uit de collecties Progetto Non Finito en Oggetti uitgelicht. De wanden en vloeren werden in verschillende kamers ingepakt met wit plastic zodat alle aandacht naar de objecten ging. Een andere installatie van Dimore Studio (links) stond in het teken van nieuwe ontwerpen die gemaakt zijn van vintage objecten uit de achttiende en negentiende eeuw. De paarse vloerbekleding en rook zorgden voor een mysterieuze sfeer.

Italiaanse palazzo’s

We waren aangenaam verrast door Gubi. Het Deense designmerk presenteerde zijn nieuwe ontwerpen in een van de vele eeuwenoude palazzo’s die Milaan rijk is. Het contrast tussen het gebouw en het eigentijdse design dat er gepresenteerd werd kon bijna niet groter zijn. Opvallend: veel ronde vormen, nog steeds messing en donker marmer.

 

Meer snapshots

Van links naar rechts van boven naar beneden: Karakter, ingang van Hem Atelier, De Padova, Élitis, Kirkby Design, Ex.t, Living Divani, Moooi, team Stijlvol Wonen, Meridiani.

Meer inspiratie

Haal het juninummer in huis voor meer nieuws uit Milaan. Vanaf 17 mei in de winkel.

Tekst en beelden Jackie Oomen