Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Uitgestrekte tuin met waterhut

Waar vroeger een slaapkamer was, kwam een kleine zwemvijver en de voormalige keuken werd een kruidentuin. In de boomgaard staan wel 140 fruitbomen. Als het een goed seizoen geweest is, leveren vier ton appelen maar liefst 2.000 liter appelsap op. In de tuin vormen haagstructuren aparte compartimentjes rond de afzonderlijke dierenweides voor de schapen en Shetland pony. Tussen die weides ontstaan tussenruimtes en gazonpaden.

Verwilderingsbollen in de tuin

In de boomgaard heeft Koen onlangs 30.000 bloembollen geplant in het extensieve gras tussen de weilanden. Koen: “Extensief gras is gras dat slechts twee keer per jaar gemaaid wordt. Heel het jaar door – behalve in de maand december – staat wel iets in bloei. Nooit alles op hetzelfde moment. In de herfst bloeit de herfstkrokus en in de lente de boshyacint.” Koen heeft een heel schema gemaakt van de bloei van de bloembollen. Het zijn verwilderingsbloembollen die je vaak terugvindt op oude boerderijen, kasteeltuinen en landhuizen. Hiervoor is op verschillende zones de aarde acht cm afgegraven. Daarop is een mix van bloembollen uitgestrooid en nadien weer met aarde bedekt. Door de bloembollen uit te strooien krijg je een heel natuurlijk effect en geen kunstmatig dicht bloementapijt. “We kunnen niet wachten om de bloemenweide te zien ontluiken.”

Waterhut bij zwemvijver

Een ander bijzonder object in de tuin is de waterhut. De kinderen van Koen en Virginie wilden eigenlijk een boomhut. Maar welke boom moesten ze hiervoor opofferen? Koen stond voor een zwaar dilemma. De notelaar opofferen – hun mooiste boom vlakbij de woning – dat al zeker niet. Fruitbomen zijn niet geschikt voor een boomhut en het rijtje van zes statige populieren -die het uitzicht aan de hoeve bepalen – kwamen ook niet in aanmerking. Om een compromis te sluiten, bouwde Koen een waterhut aan de rand van de vijver. Het houten huisje ook wel vogel-kijk-hut kan je via de achterzijde langs de weide bereiken en kraagt uit over het water. De waterhut kreeg bovendien een groendak. Verschanst tussen het riet kan je hier vogels spotten, met wat geluk zelfs een blauwe reiger. De houten steiger en roeibootje maken het idyllische plaatje compleet.

De houten eettafel is een eigen ontwerp, de stoelen Bertoia Side chair zijn van Knoll. Het terras van Belgische porfier kasseien heeft geen klassieke maar eerder een organische vorm verwijzend naar de afgeronde haagstructuren en gazonpaden. De buitenhaard en grill van Mororo is hun nieuwste aanwinst voor buiten.

Meer inspiratie

Tekst Ingrid Allaerts en Jackie Oomen | Fotografie Tim Van de Velde