Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Hamburg: culi-designstad

Havencity

Door de ligging aan de rivier de Elbe heeft Hamburg zich ontwikkeld tot een florerende handelsstad met een bedrijvige en open urban flair. Sinds de komst van concertzaal Elbphilharmonie in het hippe district HafenCity is de toestroom van reizigers naar deze Noord-Duitse stad niet meer te stoppen. Veelzijdig Hamburg zal niemand teleurstellen. Elke wijk heeft zijn eigen, uitgesproken signatuur: in de chique wijk Eppendorf is het fijn shoppen in unieke boetieks, wijk Altona heeft een industrieel karakter met een heleboel designadresjes, de pakhuizen van Speicherstadt staan meer dan terecht op de Werelderfgoedlijst en in het vernieuwde district HafenCity wemelt het van de moderne architectuur en trendy (vis)restaurants.

 

BoConcept: tijdloos design

De wijk Altona typeert zich door de vele industriële gebouwen die zijn omgetoverd tot winkels, kantoren, restaurants en bioscopen. In een van die voormalige fabrieken is BoConcept gevestigd. Alleen al het pand en de ligging an sich zijn een bezoek waard: de gevels zijn van warmrode bakstenen, de kozijnen van staal en bieden zicht op de golven van de rivier de Elbe. Tussen zwarte pilaren heeft BoConcept hier steeds weer andere woonhoeken ingericht met tijdloze, Deense meubels, van zitkamer en study tot slaapkamer en eethoek. Ook is er een enorm aanbod aan textiel en leer.

Große Elbstraße 39, boconcept.com

 

Bon Voyage Interieur: vakantieheimwee

Janina Krinke werkte jaren als redacteur voor woontijdschriften, waarvoor ze de hele wereld rondreisde op zoek naar trends, bijzondere woonaccessoires, de nieuwste meubels en verlokkende kleurencombinaties. Dit bracht haar op het idee haar eigen winkel te beginnen waar reizen en interieur elkaar ontmoeten, Bon Voyage Interieur. Hierbij laat ze zich het liefst inspireren door fijne vakantieplekken als Capri, de Franse Rivièra en het eiland Formentera, kortom, plekken waar je blij van wordt. Het resultaat is een snoepwinkel vol warme kleuren en bonte dessins, denk aan zachte plaids, exotische manden, uitbundige spiegels, fijn aardewerk en een heleboel kussens. De Franse ontwerpster Sarah Lavoine heeft een ereplek gekregen: haar collectie meubels en woonaccessoires geven de winkel een uitgesproken Parijse elegantie.

Lehmweg 33, bonvoyageinterieur.com

 

Der Neue Beckmann: Hamburgs begrip

Eppendorf is een chique wijk met rijk versierde panden die liggen aan brede, lommerrijke lanen. Midden in deze buurt bevindt zich sinds 1951 interieurwinkel Der neue Beckmann. De eerste eigenaar koos voor sober en puur design en wist hiermee een wijdverbreide naam op te bouwen. Toen een paar jaar geleden zijn zoon het bedrijf overnam, hield hij de smaak van zijn vader in ere, maar drukte hij ook zijn eigen stempel door in hun meubels, kleuren, verlichting en styling meer warmte aan te brengen. Eppendorfse families neuzen op zaterdagmiddag gezellig rond in het klassieke pand, waar originele balzalen van kamers eigentijds zijn ingericht met merken als Vitra, Floss en Fritz Hansen. Het visgraatparket, de oude radiatoren en hoge plafonds contrasteren mooi met dit tijdloze design. Der neue Beckmann heeft ook een eigen label, waarmee ze naar persoonlijke wensen en op maat kunnen leveren.

Klosterstern 4, derneuebeckmann.de

 

Izakaya: hot & happening

Izakaya is sinds een jaar de nieuwste culinaire hotspot van Hamburg. In een chic, eclectisch interieur word je getrakteerd op een kaart vol gerechten die gebaseerd zijn op de Japanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Sushi neemt een prominente plek in en wordt afgewisseld door swingende gerechten als gebakken rijst met spicy tartaar en kreeft met wasabi en kaviaar. Voor de ultieme ‘shared dining experience’ wordt alles in kleine porties geserveerd en samen aan tafel gegeten. De naam Izakaya is een knipoog naar authentieke cafeetjes in Japan waar na het werk een borrel wordt gedronken. Hier in Hamburg heeft alleen de bar al de afmeting van een oorspronkelijke Izakaya en dat is niet zomaar, want deze vormt het hart van het restaurant. Hier drink je als aperitief een van de vele cocktails of na het diner een bijzondere Japanse whisky, terwijl de dj je in hogere sferen brengt.

Katharinenstraße 29, izakaya-restaurant.com/hamburg

 

Brüder Lund: Deense gastronomie

Dat Hamburg niet ver van de Deense grens ligt, is niet alleen merkbaar aan de lokale voorliefde voor Nordic design, maar ook te proeven in de plaatselijke restaurants. Brüder Lund wordt gerund door twee stoere broers met een verfijnd gevoel voor gastronomie en wijnen. De ene broer bestiert de keuken, de ander de wijnbar en samen stellen ze uitgebalanceerde menu’s samen, die als moderne interpretaties van de authentieke Deense keuken gelden. Culinaire aardappelsalade, zalm en zelfs knäckebröd staan hierbij op de kaart. Ook hun gevoel voor sfeer is geraffineerd: bar en restaurant zijn gehuld in rustige, donkere kleuren en gedecoreerd met zwart-wit fotografie. Nog geen trek en liever een mooi glas wijn na het woonshoppen? Brüder Lund is restaurant en wijnbar ineen!

Eppendorfer Weg 283, brüderlund.de

 

The Rug Company: kunst van zijde en wol

Zodra je over de drempel van The Rug Company stapt, begeef je je in een wereld vol dessins, patronen en kleur. De muren zijn behangen met de indrukwekkendste vloerkleden. Kasten vol kussens reiken tot het metershoge plafond. Bij dit van oorsprong Engelse bedrijf worden de karpetten niet alleen door interieurdesigners ontworpen. Ook fashiondesigners tonen hun kunsten op vloerkleden, waaronder vele beroemde zoals Vivienne Westwood en wijlen Alexander McQueen. Het verflabel Farrow & Ball mengde voor het bedrijf een aantal unieke kleuren, die mooi combineren met die van hun eigen lijn. Alle kleden zijn gemaakt van zijde en wol en worden stuk voor stuk met de hand geweven in Nepal volgens VN-gecertificeerde fairtrade-principes. Tijdens dit zes maanden durende proces kun je met je persoonlijke code inloggen op de website en meekijken hoe jouw eigen, unieke kleed gemaakt wordt. Of je schaft er een aan in deze prachtige winkel.

Roße Elbstraße 49, therugcompany.com

 

Metamorphose: als het je dierbaar is

De Hegestrasse in Eppendorf is een gezellige straat vol bijzondere winkeltjes. Een daarvan springt al snel in het oog, Metamorphose. Juist omdat het binnen niet helemaal klopt: hier en daar staan onbeklede fauteuils, een oude kast staat half in de verf en elk meubelstuk is weer anders. Dat zit zo, iedereen heeft wel een kastje dat ooit van oma is geweest of waar je om een andere reden gewoon erg aan gehecht bent. Terwijl je het eigenlijk niet mooi vindt. Daar bedacht eigenaresse Renate Rühmling wat op, ze geeft ze een metamorfose. Met haar enorme collectie stoffen en creatieve blik weet ze van elk dierbaar meubelstuk weer een item te maken waar je graag naar kijkt. Niet onbelangrijk, ze zorgt er ook voor dat het qua sfeer en stijl helemaal aansluit bij jouw interieur.

Hegestraße 52, metamorphose-hamburg.de

 

LYS Vintage: en toen was er licht

Een pakkende naam voor een winkel met uitsluitend Scandinavisch design: het Deense woord ‘lys’ betekent ‘licht’ en dat is precies waar het in zoveel Nordic interieurs om draait. Oorspronkelijk richtten de eigenaren zich op het verzamelen van mid-century design, tegenwoordig is hun collectie flink uitgebreid met voornamelijk hedendaagse meubels, verlichting en styling in dezelfde, tijdloze, Scandinavische stijl als toen. Meer dan driehonderdvijftig vierkante meter is ingericht met bekende merken als Hay, Muuto, Ferm Living en &tradition. De combinaties zijn indrukwekkend en gedurfd, terwijl het totaal een evenwichtige rust uitstraalt. Je kunt er ook terecht voor cadeaus als aardewerk en mooie notitieboekjes of een prent van een lokale kunstenaar. Een inspirerende must-see!

Eppendorfer Weg 8, lys-vintage.com

 

Coast by East: dinner with a view

De wijk HafenCity omvat de uitbreiding van het pakhuizendistrict Speicherstadt en staat voor prestigieuze vernieuwing. Vooral het Elbphilharmonie spreekt tot de verbeelding en heeft Hamburg voorgoed op de kaart gezet. Schuin tegenover dit architectonisch wonder, midden tussen de bedrijvigheid van voorbijvarende schepen, is restaurant Coast by East te vinden. Alles in deze eet- en drinkgelegenheid is gericht op water: van het weids zicht op de haven tot aan het Elbphilharmonie, de verwijzing hiernaar in het golvende dak en natuurlijk de kaart, waarop visspecialiteiten centraal staan. Het publiek varieert van zakenlui tot grote groepen vrienden en familie die lekker een avond uit gaan. Vanuit zachte, met velours beklede stoelen kijk je recht de keuken in waar voor je neus hele zalmen worden gefileerd en tot heerlijke sushi en andere visgerechten worden verwerkt. Carnivoren en vegetariërs komen er ook aan hun trekken. Leun achterover, laat je verwennen en geniet van het spectaculaire uitzicht.

Großer Grasbrook 14, coast-hamburg.de

 

5 Must-Do’s in Hamburg

  1. Ga naar een concert of bezoek het Elbphilharmonie
  2. Slenter over de grootste openluchtmarkt van Europa, de Isemarkt
  3. Drink een cocktail op een stadsstrand aan de Elbe, bijvoorbeeld bij Dock 3.
  4. Breng een bezoek aan de Hamburger Kunsthalle
  5. Geniet van een kop vers gebrande koffie bij Speicherstadt Kaffeerösterei.

Meer tips vind je op hamburg-travel.com