Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

5 keukendilemma’s

Tiny Nijland AG

1. Welke look: stoer of elegant?

De tijd dat de keuken verstopt zat in een achterkamertje is al lang voorbij. Toon me je keuken en ik zeg je wie je bent. Een keuken zegt veel over jouw manier van leven. Ben je een hobbykok? Ontvang je graag gasten in je keuken maar ben je zelf geen keukenprinses? Ben je verzot op wijn? Houd je van luxueuze materialen of mag het wat robuuster en moet alles vooral tegen een stootje kunnen? Denk goed na over wat je wil en vooral over hoe je daadwerkelijk leeft.

 

2. Samen of toch apart?

Het is een dilemma waar iedereen die renoveert of bouwt wel over tobt. Enerzijds wil je koken in de nabijheid van je huisgenoten, anderzijds kan een keuken ook lawaaierig zijn: de soep mixen gaat voorlopig niet zonder de nodige decibels. En dan is zo’n open structuur niet ideaal. Deze bewoners kozen voor he beste van twee werelden: een dubbele glazen deur waarmee je naargelang de nood de keuken kunt afsluiten.

 

3. Erbij zitten of niet?

Geen keuken zonder eiland, maar een keukentafel is niet langer een must. Wat heeft jouw voorkeur: een gewone eettafel of zit je liever op hoge krukken bij aan het keukeneiland? De beschikbare ruimte zal vooral de opstelling bepalen, maar jouw voorkeuren spelen ook een rol. Vervangt het eiland de tafel of zijn twee zitplekken als extraatje voor jou voldoende? Zie je je gasten graag rond het eiland aperitieven? Of wil je elke ochtend ontbijten aan het eiland?

 

4. Functioneel of gezellig?

Natuurlijk wil je een keuken die zowel gezellig als functioneel is, maar toch zul je knopen moeten doorhakken. In deze woning werden het toch onderhoudsvriendelijke tegels en bleef de knusse houten vloer beperkt tot de woonkamer. De houten fronten voegen dan weer warmte toe zonder aan functionaliteit in te boeten. De doorkijkhaard is dan weer een goede oplossing voor een hogere gezelligheidsfactor. Je ziet de vlammen zowel vanuit de woonkamer als in de keuken.

 

5. Inbouw of niet?

Een leefkeuken die eruit ziet als een meubel is voor velen de norm. Hoe ver ga je daar in? Je kunt haast alles verstoppen: een afzuigsysteem in je werkblad, de ovens en koelkast kun je laten verdwijnen achter kastfronten. Zelfs een induwbare keukenkraan behoort tot de mogelijkheden. De bewoners van deze keuken zagen het anders. Geen inbouw zeeppompje, zij kozen voor een mooi zeeppompje van Aesop. Van afwasmiddel tot handzeep, je vindt vandaag hiervan luxe uitvoeringen waarmee je met plezier op je aanrecht pronkt.

Al deze foto’s zijn ongepubliceerd beeld uit de interieurreportages van de Belgische en Nederlandse editie 7 van Stijlvol Wonen.

Tekst Anneleen Peeters | Beeld 1. Fotografie Anneke Gambon, 2. Fotografie Denise Zwijnen Project Lifs Interieuradvies & Styling, 3. Fotografie Denise Keus Project Sober & Sjiek, 4. Fotografie Denise Zwijnen Keuken RhijnArt Keukens, 5. Fotografie Jonah Samyn Project Bruno Delva