Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het ideale feestdiner volgens sterrenchef Nick Bril

“Op het vlak van eten en drinken ben ik redelijk klassiek ingesteld”, vertelt Nick Bril. “Ik houd van de klassieke momenten – met z’n allen aan tafel met veel kaarsen en een knisperend haardvuur op de achtergrond – zeker rond de feestdagen. Ik werk veel, dus als ik vrij ben wil ik genieten. Het liefst begin ik ’s middags al rond een uur of vijf met een aperitief in een sfeervolle omgeving. En dan vervolgens heel de avond lang tafelen.”

Sterrenchef Nick Bril verklapt zijn geheimen in Stijlvol Wonen

Wat mag er niet ontbreken tijdens de feestdagen?

Nick Bril: “Oesters zijn voor mij essentieel tijdens de feestdagen. Niet iedereen houdt van oesters, maar als je een lekkere bereiding maakt, kan dat het verschil maken. De Zeeuwse platte is een van de meest delicate oesters, die respecteer ik zoals die is. Ik serveer de platte oester met wat citroen en peper of met een vinaigrette van rode wijnazijn en sjalotjes. Zeeuwse Creuse serveer ik wel in een bereiding. Ook voor de niet-liefhebber is het dan opeens toegankelijk. En daar hoort natuurlijk champagne of crémant bij in een kwalitatief glas.”

Tip: “Een coupe ziet er heel mooi uit, maar een flûte is goed voor de champagne zelf. Dan blijft het langer bruisen”

Sterrenchef Nick Bril verklapt zijn geheimen in Stijlvol Wonen

Welke muziek is geschikt tijdens een dinnerparty?

Nick Bril: “Goede muziek is belangrijk tijdens een feestdiner. Ik houd van downtempo muziek met een jazzy ondertoon, op de achtergrond maar toch aanwezig. Later op de avond mag het iets meer uptempo zijn. Het is niet de bedoeling dat je gasten in slaap dommelen na het kaasplankje.”

Tip: “De sets van de resident dj’s van The Jane staan op Soundcloud en kun je thuis streamen”

Hoe dek je de ideale feesttafel?

“Iedereen grijpt al snel naar de kleur rood tijdens de feestdagen, maar van mij mag het iets soberder zijn. Met materialen die ingetogen zijn qua kleur maar wel veel luxe en rijkdom uitstralen. Ook kwalitatief bestek, servies en glaswerk is belangrijk. En vergeet de kaarsen niet op tafel te zetten, zo creëer je een donkere intieme sfeer.”

Sterrenchef Nick Bril verklapt zijn geheimen in Stijlvol Wonen

Over Nick Bril

De Nederlandse sterrenchef runt tweesterrenrestaurant The Jane, zette onder meer het nieuwe restaurant August op, is dj, man én vader van twee kinderen. Inventieve gerechten, een prachtlocatie en een zorgvuldig samengesteld interieur, daar blinken zowel The Jane als August in Antwerpen in uit. Beide maken deel uit van de site van het voormalig militair hospitaal dat weer schittert sinds de grote renovatie. Nick stelt het seizoensgebonden menu van August samen en Pieter Starmans zorgt er als hoofdchef elke dag voor dat alles soepel verloopt en tot in de puntjes klopt.

Meer inspiratie?

In de decembereditie verklapt sterrenchef Nick Bril van The Jane en August in Antwerpen nog veel meer geheimen én doet hij een suggestie voor het kerstmenu. Wil jij je gasten tijdens de feestdagen thuis ontvangen op het niveau van een toprestaurant? Haal dan snel editie 8 van Stijlvol Wonen in huis.

Styling en productie Stefanie De Neve | Fotografie Laura Willems | Tekst Jackie Oomen | Met dank aan August voor de locatie