Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

3 cruciale tips voor je wijnkelder

Tip 1: Bewaar je wijnflessen liggend

“Als je de wijnfles neerlegt sluit de wijn de kurk luchtdicht af. Aan de buitenkant gebeurt dit door de hoge luchtvochtigheid. De kurk wordt poreus als een van beide kanten te droog wordt. Dat zorgt ervoor dat de wijn gaat oxideren. Komt er te veel lucht bij de wijn, dan wordt deze ondrinkbaar.”

Tip 2: Zonder je wijnkelder af van andere ruimtes

“Soms heb je ondergronds plaats voor meer dan enkel een wijnkelder. Pas daarmee op: als je de overige kelderruimtes inricht als extra woonruimte, zwembad en sauna bijvoorbeeld, dan zal de temperatuur in het deel waar de wijn bewaard wordt, te hoog worden.”

Tip 3: Orden je wijnflessen

“Maak een speciaal hoekje in je wijnkelder of -kamer voor de wijnen die op dat moment op dronk zijn. Leg de wijnen die nog lang moeten rijpen hoog in je wijnrek en werk dan naar beneden. Zo weet je altijd dat de onderste wijnen als eerste op moeten. Je kan ook een Excel-bestand maken met daarin per wijn naam, stijl, gebied en wanneer de wijn klaar is om te schenken.”

In editie 8 van Stijlvol Wonen vind je nog een heleboel extra tips voor het inrichten van je wijnkelder.

Tekst Jasper De Spiegeleer | Beelden zie SWipe