Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Comfort food voor een comfy home

 

Anisa’s tips voor een gemoedelijke tafelsetting ontdek je in het januarinummer. Nu te koop online (NL) of in de winkel!

 

Poffertjes

Poffertjes blijven altijd een hit. Lekker als ontbijt, vieruurtje en zélfs als dessert. Serveer ze met een klontje boter en wat poedersuiker en je maakt gegarandeerd iedereen blij.

Ingrediënten

400 ml lauwe melk
15 g verse gist
200 g bloem
een snuifje zout
een snuif suiker
1 ei
50 g gesmolten boter

Voor de afwerking: poedersuiker, boter

+/- 55 poffertjes
10 + 45 + 15 minuten
• • • • • (moeilijkheidsgraad)

Recept

Los de gist op in de lauwe melk en zet even opzij. Zeef in een grote mengkom de bloem en maak een kuiltje. Strooi het zout en de suiker op de randen van de bloem. Doe het ei in het kuiltje. Giet het gist-melkmengsel bij de bloem — begin met een beetje zodat je een papje krijgt en giet geleidelijk aan de rest van de melk erbij. Zo vermijd je klonters. Voeg tot slot straalsgewijs de gesmolten boter erbij. Dek de kom af met een licht vochtige handdoek en laat het mengsel drie kwartier rijzen. Zet een poffertjespan op het vuur en laat deze goed opwarmen. Neem een spuitbus (of een lege bus ketchup of iets anders met een fijne schenktuit) en doe hier wat van het deeg in. Hiermee kan je gemakkelijk het deeg in de gaatjes van de poffertjespan spuiten. Vet de pan bij elke bakbeurt in met een beetje boter. Tijd om te bakken! Draai de poffertjes nog voor de bovenkant gestold is om en bak ze langs beiden kanten goudbruin.

Serveer op de klassieke manier met een klontje boter en poedersuiker of wees creatief met andere toppings.

Perencake

Geen zin om lang in de keuken te staan en wil je eens wat anders bakken dan een appelcake? Deze perencake is een heerlijk alternatief en in no time tover je hem op tafel. Rijpe peren zijn wel een echte must, ze maken deze cake lekker smeuïg.

Ingrediënten

125 g zelfrijzende bloem
85 g (riet)suiker
1 zakje vanillesuiker
125 g zachte boter
2 eieren
1 tl vanille-extract
handje vol amandelschilfers
3 rijpe peren

15 + 40 minuten
180 °C
• • • • • (moeilijkheidsgraad)

Recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de zachte boter in de mengkom van je keukenmachine en klop romig. Doe de bloem, suiker, vanillesuiker en het vanille-extract erbij en meng door elkaar op matige snelheid. Voeg een voor een de eitjes toe en mix tot je een egaal beslag krijgt.
Vet je bakvorm in of gebruik een bakpapiertje en giet het beslag in de taartvorm. Schil de peren, snij ze in twee en haal het klokhuis eruit. Snij elke helft in drie partjes en verdeel rondom rond op je beslag. Werk af met wat amandelschilfers en bak de cake 40 minuten tot hij mooi goudbruin ziet. Laat afkoelen op een rooster.

Tip: duw de stukjes peer niet in het beslag maar leg ze erop. Anders verdwijnen ze in je cake na het bakken.

Deze recepten komen uit het kookboekje Voor gewone weekdagen en hoogdagen door Anisa Spiessens. Het kookboek telt zeven zoete recepten en maakt deel uit van giftbags vol met fijne goodies verkrijgbaar via haar webshop.

Tekst Anneleen Van Herck I Afbeeldingen food: Anisa Spiessens I Portret: Elke Van den Ende