Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Hoe richt je een vakantiehuis in?

Je vindt de foto bij dit artikel mooi? Koop dan vanaf 24 juni ons XXL zomernummer, daarin ontdek je het volledige interieur van dit vakantiehuis.

Focus op het vakantiegevoel

Vergeet niet, je vakantiehuis heeft een heel ander doel dan je eerste woning. Je wilt er net ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Rust en ontspanning staan hoog op het verlanglijstje. Logisch dat je het interieur daar op afstemt.

Integreer de omgeving in het interieur

Je kiest je tweede verblijf meestal in functie van de bijzondere omgeving, een prachtig natuurdomein bijvoorbeeld. Neem de omgeving als leidraad voor de inrichting van je interieur zodat het gevoel van de locatie wordt versterkt. “Een interieur klopt beter als je de omgeving een rol laat spelen”, vindt Ivonne de Bie van Wijs Wonen. “Een strandhuis vraagt een andere inrichting dan een appartement midden in de stad.”

Kies de juiste combinatie

Wil je dat vakantiegevoel oproepen, dan moet je structuren en kleuren juist combineren. “Ik werk veel met natuurlijke materialen. Door te spelen met materialen kan het kleurenpalet ingetogen blijven. Hout en linnen zorgen bijvoorbeeld voor het beachgevoel en marmer en fluweel voor het hotelgevoel”, vertelt ontwerpster Ivonne.

Waar word je blij van?

“Het interieur moet een verzameling zijn van spullen waar je gelukkig van wordt”, vindt Ivonne. “Denk bij de styling aan een aantal goed gekozen, ingetogen en sfeervolle items. Probeer altijd een goede balans te vinden tussen rust en spanning. Ingetogen, rustige stukken hebben een tegenhanger nodig.”

Keep it simple

Je wilt natuurlijk vooral genieten van je vakantiehuis, poetsen en opruimen wil je er tot een minimum beperken. Kies daarom onderhoudsvriendelijke materialen. “Voor een strandhuis is een outdoorstof op de meubels binnen een goed idee”, tipt Ivonne. “Je moet ook zorgen dat er geen ballast in je tweede woning komt. Maak praktische keuzes en plaats geen overbodige kasten. Maatwerk is bijvoorbeeld een heel goede oplossing, zeker in kleinere woningen. Zo wordt de ruimte optimaal benut en gebruik je vaak ruimte die anders verloren gaat”

Benieuwd naar hoe Ivonne de Bie van Wijs Wonen dit strandhuis in richtte? De binnenkijker staat in het zomernummer, vanaf 24 juni te koop of online.

Tekst Oliver Vereycken en Anneleen Peeters | Beeld Tessa Francesca