Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Acht tips voor de perfecte interieurfoto op Instagram

Scoor op Instagram met je mooi gestylde interieur! Onze fotograaf/stylist Kaatje Verschoren geeft acht (fotografie)tips die de x-factor van je interieur boosten.

Kaatje fotografeerde voor de nieuwe editie prachtig gestylde hoeken bij drie woonprofessionals. Benieuwd naar hun stijltips? Koop dan nu het maartnummer!

1 Variatie maakt boeiend

Kaatje: “Een interessante compositie levert als vanzelf een goed beeld op. Heb je een nieuwe vaas gekocht en wil je die showen op Instagram? Combineer deze met een paar andere accessoires die je in huis hebt. Maak groepjes van de objecten en zorg voor voldoende variatie in de hoogte. Is alles even groot? Niet doen, dat levert een saai beeld op.”

2 Bij twijfel, less is more

Kaatje: “Twijfels over je styling? Weet je niet goed wat het precies beter kan maken? Denk dan altijd: less is more. Beter drie mooie vazen in beeld dan tien stuks.”

3 Werk met een kleuraccent

Kaatje: “Stem de kleuren op elkaar af, maar werk met een accentkleur. Met een accent in een fellere kleur licht alles op en oogt de foto frisser.”

4 Experimenteer eens met het vogelperspectief

Kaatje: “Probeer eens een foto van boven naar beneden te nemen, dat kan een leuk effect opleveren. Bij borden met een leuke print werkt dit bijvoorbeeld goed. Kies een mooie ondergrond: een granitovloer of een generfd houten tafelblad.”

5 Vermijd te veel lijnen

Kaatje: “Als je geen professionele fotograaf bent, is het best moeilijk om rechte muren en zichtlijnen te fotograferen. De oplossing? Zorg dat je één horizontale lijn in beeld brengt. Fotografeer je bijvoorbeeld een buffetkast, kom dan dicht genoeg zodat je geen bijkomende muren en dus lijnen in beeld brengt. Waag je dus zo min mogelijk aan overzichtsbeelden en kies je camerastandpunt zo dicht mogelijk op je compositie.”

6 Kies een laag standpunt

Kaatje: “Wil je een zithoek uitnodigend in beeld brengen? Breng je camera of smartphone op navelhoogte. Hoe hoger je standpunt, hoe afstandelijker het beeld wordt. Hoe lager, hoe uitnodigender. Alles hangt natuurlijk af van welke stijl en sfeer je in een foto wilt brengen.”

7 Geen kunstlicht, wel daglicht

Kaatje: “Zet alle verlichting uit. Kunstlicht maakt een foto lelijk. Daglicht is zoveel interessanter omdat dan zowel de materialen als de kleuren beter uitkomen. Opgelet, zet als je gaat fotograferen je objecten nooit in de zon! Zo ontstaan er te grote lichtcontrasten en vervagen structuren en details. De beste omstandigheden voor een fotoshoot? Een bewolkte dag, dat levert zacht en gelijkmatig licht op. Je interieur fotograferen bij valavond of nacht, kun je beter niet doen.”

8 Geen filters, enkel oplichten

Kaatje: “Keep it natural. Bewerk achteraf enkel de helderheid van je foto. Zelfs op Instagram kun je intussen schaduwen en hooglichten apart bewerken. Let hierbij op de texturen van de objecten op je foto, het is belangrijk dat je voeling met het materiaal behouden blijft.”

Fotografie Kaatje Verschoren, styling Am Designs