Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

5 do’s om kleur in je interieur toe te passen

Bang om met kleur aan de slag te gaan? Kleurliefhebber Iris de Feijter geeft tips.

1 Gebruik verf, maar denk ook aan textiel, deco en kunst

Iris: “Kleur is meer dan alleen maar verf. Een kleurrijk kunstwerk en textiel, zoals kussens en plaids, zijn dankbare items om kleur toe te voegen aan je interieur.”

2 Accentueer of verberg met verf

Iris: “Het is met verf zoals met make-up. Verleg de aandacht naar wat mooi is. Heb je mooie ogen maar zijn je lippen te dun, gebruik dan geen lipstick, maar zet je ogen wat meer aan. Radiatoren zijn doorgaans geen esthetische voltreffers. Die verf je het liefst in de kleur van de wand zodat ze opgaan in het interieur. Het is een ongeschreven regel dat alles in één kleur ook veel ruimtelijker oogt. Zonder onderverdelingen is er meer visuele rust.”

3 Onderzoek de impact van een kleur op de ruimte

Iris: “Gooi je lievelingskleur overboord en probeer wat het ruimtelijke effect is van een kleur. Zo zal een rode muur meer op je afkomen, terwijl koele tinten wijken. Frisse groentinten doen het goed in ruimtes die grenzen aan de tuin, ze halen de natuur binnen.”

4 Gebruik het kleurenwiel voor goede kleurencombinaties

Iris: “Om subtiele kleurencombinaties te creëren, is de kleurencirkel een goede hulp. Ton-sur-tontinten zorgen voor harmonie. Complementaire kleuren voor een gedurfd contrast. Maar als je niet kiest voor de kleuren die pal tegenover elkaar liggen, maar een kleur in een van de tinten net daarnaast, krijg je een veel subtieler palet.”

5 Hoeveel van elke kleur? Testen is de boodschap

Iris: “Het is aan te raden alles al een keer in verhouding te schilderen. Dat kan door één enkele wand te verven of met uitgeknipte papiertjes aan de slag te gaan. Houden de kleuren elkaar in balans? Zijn bepaalde kleuren te dominant aanwezig? Ga niet af op een kleurenwaaier, maar werk met een tester. Het is de kleine investering waard.”

Iris De Feijer is journalist en co-auteur van ‘The complete book of colourful interiors’ en van ‘Who’s afraid of pink, orange & green?’, uitgegeven door Lannoo.

Tekst Karin Van Opstal – Beeld Kaatje Verschoren