Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

De kinderkamer: kleurig niet kinderachtig

Hoe richt je een kinderkamer in zodat ie toch ook past bij de rest van je stijlvolle interieur? Dit zijn de tips en trends volgens interior designer Vioni van Gesink.

Benieuwd naar de woning waar zich deze bijzonder kinderkamer bevindt? Het volledige interieur vind je in de editie juni 2022 van Stijlvol Wonen.

Wat zijn de trends voor kinderkamers?

Vioni: “De natuur vormt een grote inspiratiebron. Rustige tinten en natuurlijke materialen zijn vaak de veilige optie, maar een thema als jungle kan ook heel krachtig zijn. Onze ontwerpen zijn wat meer out of the box om eigenheid te creëren. Als uitgangspunt willen we een bijzonder interieur dat langer blijft prikkelen.”

Hoe vind ik een compromis tussen de kinderkamer en de rest van het interieur?

Vioni: “Bij mijn opdrachten krijg ik vaak de vrije hand. De ouders willen een themakamer die wat over the top mag zijn. Zeker qua kleurgebruik en vormgeving. De luxe uitstraling van de rest van het interieur moet doorgevoerd worden in de kinderkamer op een unieke manier, zodat deze ook met het kind kan meegroeien. Daarom hoeft niet alles dezelfde kleuren of materialen te zijn. De eenheid zit hem in de doordachte details, vormgeving en materialen.”

Wat als ik niet voor het standaard roze en blauw wil gaan?

Vioni: “Als je voor een uitdagende kinderkamer wil gaan, kies dan voor een thema dat universeel is. Ga voor een leuke wallprint of behang met een patroon dat je aanspreekt. Kies daar een mooie kleur uit. Als je wat rustiger wil gaan, neem je het liefst een lichte kleur en pas je deze toe op de rest van de muren. Zo schep je een leuke sfeer in de kamer. Stem hierop ook de accessoires af, die kun je makkelijk door de jaren heen aanpassen. Wees vooral niet bang om behang en kleur te gebruiken. Je kunt die nog makkelijk aanpassen.”

Speelgoed is niet echt mooi, waar laat ik dat allemaal?

Vioni: “Opbergruimte is een must in de kinderkamer. Vaak wordt er alleen rekening gehouden met de kleding van een kind, maar op termijn hebben ze veel meer spullen en speelgoed dan gedacht. Zorg voor praktische opbergruimte, zoals een extra opbergplek onder het bed of zitmeubel. Benut de kamer praktisch. Heb je een zolderkamer met schuine kap? Plaats hier haaks een kast op, aan de voorzijde heb je opbergruimte, aan de achterzijde kun je een inloopkast creëren.”

Tekst Hanne Van Oeckel – Beelden Muk van Lil – Project Luxv Interior Design